ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Σκοπός: Σκοπός της εργασίας είναι να τονισθεί η θέση της λαπαροσκόπησης στη διάγνωση και τη θεραπεία των καλοήθων παθήσεων των έσω γεννητικών οργάνων των θηλέων της παιδικής ηλικίας.
Υλικό και Μέθοδος: Σε σύνολο 17 κοριτσιών, που χειρουργήθηκαν την τελευταία διετία για καλοήθεις παθήσεις των έσω γεννητικών οργάνων, οι 13 αντιμετωπίσθηκαν με λαπαρόσκοπηση. Η ηλικία των ασθενών κυμαινόταν από 5-14 ετών (μέση τιμή 9,6 έτη). Εικόνα οξείας κοιλίας παρουσίαζαν 10 ασθενείς (συστροφή παρασαλπιγγικής κύστης 3, συστροφή κύστης ωοθήκης [2], συστροφή ωοθήκης [1], μισχωτή παραωθηκική κύστη [1], πολυκυστική νεκρωμένη σάλπιγγα 1, ρήξη ωχρού σωματίου 1 και ώριμο κυστικό τεράτωμα ωοθήκης[1]). Προγραμματισμένες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις έγιναν σε 3 ασθενείς (σύνδρομο Turner [1], άρρην ψευδερμαφροδιτισμός 1 και έλεγχος για υποτροπή χειρουργηθείσης κακοήθους νεοπλασίας ωοθήκης [1]).
Αποτελέσματα: Στις ασθενείς με συστροφή παρασαλπιγγικής κύστης και κύστης ωοθήκης έγινε εκτομή της κύστης και διατήρηση των ωοθηκών, ενώ στην ασθενή με τη συστροφή της ωοθήκης έγινε ανάταξη της ωοθήκης. Στις ασθενείς με σύνδρομο Turner και άρρενα ψευδερμαφροδιτισμό πραγματοποιήθηκε αμφοτερόπλευρη γοναδεκτομή. Στην περίπτωση της νεκρωμένης πολυκυστικής σάλπιγγας διεξήχθη σαλπιγγεκτομή, ενώ στην ασθενή με το καλόηθες κυστικό τεράτωμα ωοθηκεκτομή. Στην ασθενή, η οποία στο παρελθόν είχε υποβληθεί σε ωοθηκεκτομή λόγω κακοήθους νεοπλασίας, έγινε λαπαροσκόπηση αντί δεύτερης λαπαροτομίας (second look operation), και δεν αναγνωρίστηκε τοπική υποτροπή της νόσου. Η μετεγχειρητική πορεία των ασθενών ήταν ομαλή και οι ασθενείς εξήλθαν την 1η-2η μετεγχειρητική ημέρα (μέση τιμή: 1,3 ημέρες).
Συμπεράσματα: Η διαγνωστική και θεραπευτική λαπαροσκόπηση είναι ασφαλής μέθοδος τόσο για τις οξείες όσο και τις χρόνιες καλοήθεις παθήσεις των έσω γεννητικών οργάνων των θηλέων παιδικής ηλικίας. Mειώνει τις ημέρες νοσηλείας και προσφέρει άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα.
(Δέλτα Α’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών 2003, 50(2): 156-161)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση για τις παθήσεις των έσω γεννητικών οργάνων άρχισε να εφαρμόζεται σε γυναίκες στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ σε παιδιά στις αρχές της δεκαετίας του 1980.[1] Όμως, η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ανάπτυξη της video λαπαροσκοπικής χειρουργικής, κατά τη δεκαετία του 1990, προσέφερε μεγαλύτερες εγχειρητικές δυνατότητες. Η λαπαροσκόπηση εφαρμόζεται πλέον όχι μόνο για διαγνωστικούς σκοπούς, αλλά και για θεραπευτικούς στις καλοήθεις παθήσεις των έσω γεννητικών οργάνων ανεξαρτήτως ηλικίας.[1,2] Στο Νοσοκομείο Παίδων η λαπαροσκοπική χειρουργική εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση των παθήσεων του ουροποιογεννητικού συστήματος, του πεπτικού και άλλων συστημάτων. Παρουσιάζεται η θέση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» όσον αφορά στη διάγνωση και την αντιμετώπιση των καλοήθων παθήσεων των έσω γεννητικών οργάνων των θηλέων της παιδικής ηλικίας.
Ε. Παπανδρέου Ν. Μπαλτογιάννης Σ. Νικολάου Δ. Κεραμίδας
Β’ Παιδοχειρουργική Κλινική Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»
Υποβλήθηκε: 6/3/2003
Διαβάστε ολόκληρη την εργασία εδώ : https://www.iatrikionline.gr/deltio_50b/04%20laparoskopisi.htm